DYNAMISCHE DISCIPLINES

"Dynamisch" uitgelegd

Bij zogenaamde "dynamische" disciplines wordt op verschillende afstanden geschoten ten opzichte van het doelwit dit onder (zware) tijdsdruk. Dit in tegenstelling tot de "statische" disciplines waar de schutter op één plek blijft staan. Er zijn diverse Dynamische disciplines. Bij SV Drechterland worden onderstaande dynamische disciplines beoefend.

Service Pistol

Deze discipline is de afgelopen tijd actief bij veel verenigingen beoefend, bij wijze van proef. De belangstelling voor deze discipline is groot en de resultaten van deze proef zijn positief. De discipline is een Engelse variant van de inmiddels al lange tijd bestaande en ook zeer populaire Nederlandse discipline Militair Pistool. De belangrijkste verschillen met de discipline Militair Pistool zijn dat de schutter bij Service Pistol slechts twee (in plaats van drie) schijven gebruikt en alleen in staande houding de series verschiet. Er wordt geschoten in vier series van zes schoten die meteen achter elkaar volgen.

undefined

Een ander belangrijk verschil is voorts dat de discipline Service Pistol zowel in een groot- als in een kleinkaliber-variant wordt beoefend. Voor de discipline met grote kalibers wordt gebruik gemaakt van de reeds bestaande Militair-Pistoolschijf en voor de kleinkaliber-variant wordt gebruik gemaakt van dezelfde Militair-Pistoolschijf maar dan verkleind tot 60% van de originele Militair-Pistoolschijf. Het voordeel van ook een kleinkaliber-variant in deze discipline is dat ook beginnende schutters die in het kader van de fasering, in de eerste tijd van hun lidmaatschap uitsluitend kleinkaliberpistool mogen gebruiken, ook deze discipline kunnen beoefenen. Dat was bij de traditionele Militair-Pistooldiscipline pas veel later mogelijk.

bron: KNSA-website

 

Militair pistool

Militair pistool wordt beoefend door groot kaliber pistool schutters. In totaal worden er 24 schoten gelost. Dit wordt gedaan tijdens vier rondes, waarbij er per ronde zes keer wordt geschoten.

Tijdens de eerste ronde heeft men drie minuten de tijd om (staand) op één doelwit te schieten. De afstand is 20 meter.

Gedurende de tweede ronde schiet men wederom 20 meter en wordt er ook geschoten op één doelwit, maar in tegenstelling tot de eerste ronde heerst er nu meer tijdsdruk. Men heeft namelijk maar 15 seconde de tijd.

Bij de derde ronde wordt er geschoten vanuit een knielende houding op twee doelwitten. Afgezien van de enigszins ongemakkelijke houding, heeft men ook weer te maken met de tijdsdruk. De derde rond moet namelijk binnen 12 seconde zijn afgerond.

Tot slot volgt de vierde ronde. De afstand is nu nog maar 15 meter maar de schutter moet op drie doelwitten schieten (twee schoten per doelwit). Ook heeft de schutter nog maar 9 seconden de tijd.

In tegenstelling tot service pistol mag de schutter het wapen maar met één hand vasthouden. De schutter heeft dus te maken heeft met tijdsdruk, terugslag van het wapen en de soms ongemakkelijke houding. Dit maakt militair pistool een zeer uitdagende discipline voor de ervaren schutter!

 

Falling Plate

Tekst volgt z.s.m.